Skip to main content

Gastroskopi

Gastroskopi udføres i kirurgisk klinik via munden  med en lang bøjelig kikkert, hvor igennem der kan føres instrumenter til udtagning af vævsprøver. For at folde mavesækken ud blæses der lidt luft i mavesækken. Gastroskopi foretages for at afsløre, om der er forandringer i mavesæk eller spiserør (sår, betændelse, spiserørsbrok, forsnævringer eller kræft).Symptomer på refluks bør også udredes med gastroskopi-se meget mere her:

Refluks patologi

samt Refluks information her

Før undersøgelsen
De skal faste og tørste 4 timer før undersøgelsen.
Eventuel nødvendig medicin kan indtages med en mundfuld vand.
HVIS De får følgende mavesårsmedicin: Nexium, Losec, Lanzo, Pantoloc eller Pariet - bedes De undlade at tage medicinen 1 uge før undersøgelsen - hvis det overhovedet er muligt - da det ellers kan være vanskeligt at påvise eventuelle bakterier. De kan i stedet indtil 1 døgn før undersøgelsen tage håndkøbsmedicin mod syre (syreneutarliserende flydende medicin, tyggetabletter,  Kuracid eller lignende).

gastroskopi

 

 

Undersøgelsen
Svælget bliver eventuelt lokalbedøvet med creme eller spray.
  Gastroskopi foregår i venstre sideleje. Kikkerten føres ind i munden , hvorefter De bliver bedt om at lave et par synkebevægelser, for at kikkerten kan komme ned i spiserøret. Der er masser af plads til at trække vejret både gennem næse eller mund. Undersøgelsen varer ca 3 minutter. De fleste patienter finder undersøgelsen let til moderat ubehagelig på grund af opkastningsreflekser.

Efter undersøgelsen
Hvis der er givet lokalbedøvelse med spray, må De først spise og drikke efter ca 1/2 time på grund af risiko for at få maden i luftrøret. Hvis De undtagelsesvis har fået beroligende medicin, må De ikke arbejde eller køre bil samme dag, og De skal sørge for hjemtransport (pårørende eller Falck). Hvis De ikke har fået beroligende medicin, kan De tage på arbejde.

Komplikationer
Ses stort set aldrig ved denne undersøgelse.