Skip to main content

Ultralydskanning

Hvad er ultralydsskanning?

Ultralyd bør være den moderne speciallæges bedste hjælpemiddel. Dette anbefales af mange nye artikler om emnet samt af Lægeforeningen og i en leder i Ugeskrift for Læger 2019

se her Moderne UL

Ultralyd bør foretages ved de fleste processer i underhuden se herudredning-og-behandling-af-lipomer

Ultralyd er baseret på billeddannelse ved hjælp af lydbølger. Lydbølger udsendes fra skanneren og en del af disse kastes tilbage til samme skanner. Afhængig af, hvad lydbølgerne rammer returnerer de forskellige signaler. Denne forskel i signaler er grundlaget for billeddannelsen. Princippet er kendt fra f.eks. hvordan en flagermus orientere sig.

Fordele ved ultralydsskanning.

En af de store fordele ved ultralydskanning er at undersøgelsen er ufarlig, og kan (i modsætning til andre skanningstyper og røntgen) gentages mange gange uden, at dette er et problem.

Samtidig er der ingen smerte forbundet med undersøgelsen. Højst kan nogen finde ubehag ved, at man en gang imellem behøver at trykke med skannerhovedet ned i Moderne Ultralydfor eksempel maven for at optimere billedet.

Desuden er der ved ultralydskanning mulighed for at lave en dynamisk undersøgelse samtidig med, at man undersøger eksempelvis en skulder, en sene, et knæ o.s.v. Der kan også laves dynamiske vurderinger af vener med Duplex scanning, hvor blodets strømning i venen kan vurderes. Dette gøres f.eks ved vurdering af varicer før evt operation.

Endelig kan ultralyd anvendes med stor succes ved en række behandlinger, som anlæggelse af blokader, tømning af vandcyster o. lign.

Hvordan udføres ultralydsskanninger i kirurgisk klinik ?

scannerVed de fleste undersøgelser i kirurgisk klinik vil du blive bedt om at lægge dig på ryggen på en briks. Svarende til det område som skal skannes, vil der blive påført en gele på huden, som er nødvendig for at få en tilstrækkelig kontakt mellem skanneren og huden. Skannerhovedet (se billede), føres i langsomme bevægelser frem og til bage over området, som skal undersøges.

En undersøgelse varer typisk fra 15 til 20 minutter, selvfølgelig afhængig af hvilken type skanning, der udføres.

Se meget mere om Ultrallyd undersøgelser her

Vi udfører også Avanceret Tarm Ultralyd-vejledning og introduktion her

Hvor præcis er en undersøgelse i kirurgisk klinik ?

Undersøgelser med UL er afhængig af udstyr og undersøgers erfaring samt af patient forhold som fedme og luft i tarme. Alt kan ikke ses men større forandringer i organer over 2 cm kan ses tydeligt. Præcis information får man ved udhentning af væv fra forandrede områder-. Ved fund ,hvor der måske skal udhentes væv ,henvises til hospital.

Ultralyd bør være en del af en moderne objektiv speciallæge undersøgelse- .Se her


Hvad er en Doppler undersøgelse?

Kort fortalt er en dopplerundersøgelse en ultralydskanning, hvor man gerne vil undersøge ting, som bevæger sig, og det vil sige langt oftest blodet i blodkarene. Ved doppler-undersøgelse kan blodgennemstrømning i et blodkar således retningsbestemmes, blodstrømmens hastighed kan måles og forsnævringer i blodkarret kan påvises og udmåles. Undersøgelserne kan være teknisk vanskelig at udføre og tager derfor også nogle gange nogen tid at udføre.